Oplossingen voor een loszittend kunstgebit

Mocht ondanks alles een kunstgebit bestemd voor een onderkaak niet goed blijven zitten, kan Toorop Tandprothetische praktijk in samenwerking met een implantoloog ervoor zorgen dat uw kunstgebit een hechte verbinding krijgt met uw kaak, terwijl deze toch uitneembaar blijft.

Implantaat
Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee of vier implantaten voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beiden materialen die door het lichaam niet worden afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnede van ongeveer 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang.

Een implantaat in de bovenkaak is zeldzaam; implantaten in de onderkaak daarentegen komen veelvuldig voor. Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

Wanneer kiezen voor implantaten
Een implantaat wordt vaak geplaatst als u over het functioneren van een “normaal” kunstgebit niet tevreden bent en klachten blijft houden. Of als u na verloop van tijd klachten ontwikkelt. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot, wat klachten kan geven. Bij een controlebezoek kan Toorop Tandprothetische praktijk vaststellen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten nodig is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee mogelijkheden (vervanging of aanpassing) geen sprake is, dan zullen wij u doorverwijzen naar een implantoloog. De beoordeling is in zo’n geval dat u implantaten krijgt voordat er een nieuwe gebitsprothese voor u gemaakt wordt.

Voor het beste resultaat
Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om de implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, goed te reinigen. Tot slot, roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelig invloed op het succes van het implantaat.

Het maken van de ondergebitprothese op implantaten
Nadat de implantaten zijn geplaatst, wordt u terugverwacht bij onze praktijk voor het aanmeten van uw nieuwe ondergebit of voor het aanpassen van uw nieuwe gebitsprothese zodat uw gebitsprothese perfect aansluit op de implantaten.

De verschillende soorten implantaatconstructies
Er zijn diverse opties om uw prothese aan de implantaten te bevestigen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en positie zal de tandprotheticus een keuze maken. Mogelijkheden: de vertrouwde drukknoppen maar ook staafhuls locators, telescoopconstructie of magneten.

Controle
Voor een optimaal werking en gebruik maken Toorop Tandprothetische praktijk en de implantoloog een afspraken met u voor nacontroles.

Reiniging is van cruciaal belang
Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en uw prothese is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast moet u regelmatig naar de implantoloog of mondhygiënist om uw implantaten te laten reinigen. Van even groot belang is het schoonhouden van de gebitsprothese en de mondholte. Om deze te laten controleren dient u een afspraak met onze praktijk te maken.

Een aangemeten ondergebit prothese gedragen op implantaten wordt ook wel klikgebit genoemd.

Adres

Tooropstraat 172
6521 NX Nijmegen
(Bus: Stadsbus 8)

Openingstijden

Maandag t/m Donderdag  –  08.00 – 17.00
Vrijdag  –  08.00 – 12.00

Telefoon

024-6844258